Igangværende sag mellem Ringkøbing Fjernvarmeværk og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

2. november 2023

Ringkøbing Fjernvarmeværk er blevet en del af en større konkurrencesag med ca. 50 varmeværker på den ene side og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på den anden side. I øjeblikket undersøger vi sammen med vores brancheforening og flere myndigheder, hvordan en mulig bøde på ca. 2 mio. kr. skal håndteres, og om bødeniveauet kan nedsættes. Desuden undersøges, om vi kan kræve erstatning for udgiften til bøden hos en tidligere samarbejdspartner og et rådgivende advokatfirma.

I 2019 indgik Ringkøbing Fjernvarmeværk et samarbejde med virksomheden Effekthandel, som havde specialiseret sig i salg af rådigheden over varmeværkers elproduktionsanlæg til Energinet. Effekthandel indgik i løbet af perioden 2019 – 2021 tilsvarende aftaler med mere end 50 andre varmeværker.

Før Ringkøbing Fjernvarmeværks ledelse godkendte samarbejdet, forlangte vi juridisk dokumentation for, at forretningsmodellen var lovlig, og Effekthandel fik på den baggrund udarbejdet et notat fra Dahl Advokater, som konkluderede, at det var tilfældet. I tillid til disse oplysningers rigtighed besluttede vi – ligesom en lang række andre varmeværker - at indtræde i samarbejdet.
I løbet af 2021 klager det statsejede Energinet imidlertid til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over Effekthandels forretningsmodel, og i 2021 foretager Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på den baggrund en række besøg hos udvalgte deltagende virksomheder. Efter ledelsen på Ringkøbing Fjernvarmeværk i 2021 blev bekendt med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelser, opsiges samarbejdet med Effekthandel.

Først på året 2022 bliver vi kontaktet af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, og vi har hen over foråret 2022 en konstruktiv dialog med Konkurrencestyrelsen og varmeværkernes brancheforening Dansk Fjernvarme om sagens løsning. Vi har i den forbindelse bidraget med oplysninger og samarbejdet med myndighederne om sagen. Vi har modtaget et udkast til Konkurrencestyrelsens afgørelse, herunder et bødeforlæg på 2,1 mio. kr., som dog, på grund af vores samarbejde og bidrag til oplysning af sagen, er nedsat til 1,7 mio. kr. Et bødeforlæg er et forslag til afgørelse, som vi på nuværende tidspunkt ikke har accepteret. Vi er ærgerlige over at skulle bruge ressourcer på sagen og en bøde - ikke mindst set i lyset af det notat Dahl Advokater har udarbejdet, hvor konklusionen var, at forretningsmodellen er fuldt lovlig.

Vi har fået sagen vurderet hos en uafhængig konkurrenceadvokat, som desværre vurderer, vi sandsynligvis ikke vil kunne vinde sagen med Konkurrencestyrelsen. Derfor undersøger vi i øjeblikket, om det er muligt at rejse et erstatningskrav mod både Effekthandel og Dahl Advokater for vores omkostninger ved sagen. Det undersøges endvidere i samarbejde med øvrige varmeværker i samme situation, brancheforeningen Dansk Fjernvarme, Konkurrencestyrelsen og Forsyningstilsynet, hvordan en bøde skal håndteres i forhold til varmeforsyningslovgivningen. Det er endvidere ikke afklaret, hvor det endelige bødeniveau ender.

På generalforsamlingen i marts 2023 fik andelshaverne i selskabet en grundig orientering om sagen, både i formandens beretning og i årsregnskabet for 2022. Der blev på aftenen besvaret spørgsmål til sagen fra salen, og årsrapporten har siden generalforsamlingens godkendelse været offentliggjort på varmeværkets hjemmeside, så andelshaverne også efterfølgende har kunnet orientere sig.

Status på konkurrencesagen pt. er, at Konkurrencenævnet for nyligt har truffet afgørelse om, at varmeværkernes handling var i strid med konkurrencelovgivningen. Der afventer imidlertid stadig en række undersøgelser, og indtil disse er afklaret, er vi fortsat i venteposition og kan først senere orientere om, hvilke konsekvenser sagen får for selskabet. Dette spørgsmål afhænger navnlig af fastlæggelsen af endeligt bødeniveau, udfaldet af en eventuel erstatningssag, andre sagers udfald samt et spørgsmål om evnen om betaling, som på nuværende tidspunkt ligger hos Forsyningstilsynet.

Ringkøbing Fjernvarmeværk vil formentlig kunne betale den mulige bøde, uden det vil få direkte indflydelse på varmeprisen og dermed forbrugernes økonomi.
Sidst i november 2023 forventer Konkurrencenævnet at komme med deres indstilling til bødestørrelsen, og der skal så formentlig føres en række prøvesager ved domstolene på enkelte udvalgte varmeværker fra sagskomplekset, før der foreligger en samlet afklaring. Vi forventer derfor, at sagen vil være sat i bero for vores vedkommende på ubestemt tid.

Vi vil, ligesom de mange andre varmeværker, der uforvarende er blevet en del af denne konkurrencesag, naturligvis kæmpe for den bedste og billigste løsning for selskabet. I takt med at vi får afklaret de væsentlige usikkerheder, som er for øjeblikket, vil vi desuden informere jer via hjemmesiden, på generalforsamlingen osv.

Link til omtale af sagen:
Beskyldning om ulovlige elpriser undrer brancheorganisation (energy-supply.dk)

//